Coronamaatregelen Sportaccommodaties

Wij begrijpen dat er veel vragen zijn rondom de preciese coronamaatregelen. In onderstaande veelgestelde vragen proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven. Vind je hieronder geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We passen onderstaande informatie regelmatig aan.

Alle informatie over het coronavirus vind je op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Let op: na een persconferentie kan het enkele dagen duren voordat de informatie op de website van de Rijksoverheid volledig aan de nieuwe situatie is aangepast. Dit wordt meestal bovenaan de pagina aangegeven.

Openingstijden en reserveringen

Wat zijn de openingstijden van de sportaccommodaties momenteel?

Sportlocaties binnen en buiten moeten van vijf uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends hun deuren sluiten. Al onze accommodaties sluiten tijdelijk om 17:00 uur volledig. Je kunt onze accommodaties tot 16:45 uur huren. Daarna kun je nog maximaal 15 minuten gebruikmaken van de kleedkamers en douches.

Hoe kan ik een reservering maken, annuleren of wijzigen?

Wil je als vereniging een reservering voor het zwembad of sporthal maken, annuleren of wijzigen? Stuur een e-mail naar reserveren@menswel.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Alle bestaande reserveringen na 16:45 uur worden automatisch door ons geannuleerd.

Coronatoegangsbewijs

Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig?

Ja, om toegang te verkrijgen tot de sportaccommodatie is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs en ID-bewijs verplicht. Om toegang te verkrijgen tot de horeca is voor personen vanaf 13 jaar een geldig coronatoegangsbewijs verplicht.

Hoe kom ik aan een coronatoegangsbewijs (QR-code)?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Kijk voor meer informatie op: https://coronacheck.nl/

Is het gele boekje een geldig coronatoegangsbewijs?

Nee, het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs in Nederland. Met het gele boekje krijg je geen toegang tot de sportaccommodatie.

 

Ik vind de digitale aanvraag van het coronatoegangsbewijs lastig.

Vraag hulp aan familie, vrienden, buren of in de bibliotheek

Informatie over het aanvragen van een coronabewijs vind je op Coronacheck.nl. Je kunt hulp vragen aan familie, vrienden of een buur. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid; zij kunnen je begeleiden. Op deze manier kun je toch online een bewijs aanmaken en gelijk gebruiken. Het is ook mogelijk om zelf een papieren versie te downloaden en te printen.

Video’s met extra uitleg

Telefoonnummers

 • Algemene telefoonnummer: 0800 – 1351
 • CoronaCheck helpdesk: 0800 – 1421

Kijk voor uitgebreide informatie op en meer tips op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/hulp-en-vragen-over-coronabewijs

 

Accommodatie & Hygiëne

Mogen de kleedkamers gebruikt worden?

Ja, de kleedkames zijn open.

Mogen de douches gebruikt worden?

Ja, douchen is toegestaan. We vragen je om zo kort mogelijk te douchen.

Mogen de toiletten gebruikt worden?

Ja, de toiletten zijn normaal geopend.

Wordt de accommodatie goed schoongemaakt?

Ja, binnen onze sportaccommodaties zijn verschillende schoonmaak- en reinigingsprotocollen in gebruik. Deze worden strikt nageleefd en daar waar noodzakelijk geïntensiveerd. Met name desinfectie van oppervlakten en materialen krijgt extra aandacht volgens richtlijnen.

Gezondheid & veiligheid

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja, binnen sportlocaties is het dragen van een mondkapje vanaf 13 jaar verplicht. Tijdens het sporten hoef je geen mondkapje te dragen.

Moet ik 1,5 meter afstand houden in een sportaccommodatie?

Ja, vanaf 18 jaar is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden in een sportaccommodatie. Tijdens het sporten hoef je geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.

Is zwemwater in zwembaden veilig om in te zwemmen?

Ja, zwemwater in zwembaden is veilig om in te zwemmen. Zwemwater wordt met chloor gezuiverd, waardoor het zowel gedesinfecteerd als desinfecterend is. Daarnaast hanteren wij met betrekking tot de toegang tot onze zwembaden de richtlijnen en protocollen van de overheid en de zwembadbranche.

Zwemles

Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig als ik mijn kind breng of haal?

Ja, om toegang te verkrijgen tot de sportaccommodatie is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs en ID-bewijs verplicht. Dus ook als je zelf je kind brengt of haalt.

Mag er publiek aanwezig zijn bij het diplomazwemmen?

Nee, helaas is publiek ook bij diplomazwemmen momenteel niet toegestaan.

Heeft je kind diplomazwemmen dan ontvang je van ons voor het diplomazwemmen verdere informatie.

Verenigingen

Hebben leden een coronatoegangsbewijs nodig?

Ja, om toegang te verkrijgen tot de verenigingsactiviteit of wedstrijd is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs en ID-bewijs verplicht. Georganiseerde jeugdactiviteiten en wedstrijden voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Heeft de tegenstander een coronatoegangsbewijs nodig?

Ja, om toegang te verkrijgen tot de verenigingsactiviteit of wedstrijd is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs en ID-bewijs verplicht. Georganiseerde jeugdactiviteiten of wedstrijden voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Hebben kaderleden en vrijwilligers een coronatoegangsbewijs nodig?

Er is een uitzondering voor kaderleden en vrijwilligers van een vereniging die functioneel aanwezig moeten zijn. Zij hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, officials en vrijwilligers van je eigen vereniging en de tegenstander.

Zijn wedstrijden toegestaan?

Ja, wedstrijden zijn tussen 05.00 en 16.45 uur toegestaan. Publiek is niet toegestaan bij wedstrijden.

Is publiek bij trainingen en wedstrijden toegestaan?

Nee, publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan.

Moet een vereniging toegangsbewijzen controleren?

Ja, verenigingen dienen zich bij het aanbieden van activiteiten en spelen van wedstrijden ook te houden aan de coronamaatregelen van de overheid.

Verenigingen mogen personen vanaf 18 jaar alleen met een geldig coronatoegangsbewijs en ID-bewijs toegang geven tot hun activiteit of wedstrijd. Een vereniging is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de door haar georganiseerde activiteiten en wedstrijden.

Hoe kan een vereniging de toegangsbewijzen controleren?

Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Kijk voor meer informatie op: https://coronacheck.nl/

Protocollen

Zijn er een protocollen beschikbaar?

Ja, voor de sport zijn er diverse handige protocollen beschikbaar. Kijk voor specifieke protocollen op de website van je eigen sportbond.

Verantwoord Sporten NOC*NSF

NOC*NSF geeft in haar protocol Verantwoord Sporten adviezen over verantwoord sporten op buiten- en binnensport accommodaties en in de openbare ruimte. Het meest actuele protocol vind je op we website: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport

Verantwoord Zwemmen
Voor zwembaden geldt het protocol Verantwoord Zwemmen. Bezoek hiervoor de website: https://water-vrij.nl/organisaties/. Hier vind je altijd het meest actuele protocol.

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Maatregelen en dringende adviezen

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
 • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.

Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals:

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen en voor personeel en leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs mondkapjes in de gang. En regelmatige zelftesten. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Financiële steun

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Booster-offensief

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van januari 2022.