Steunouder

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Met Steunouder willen we deze gezinnen helpen.

Wat doen steunouders?

Steunouders bieden een kind één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis. Ze geven een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Zo geven ze een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken. Ouders krijgen op die manier ruimte om op adem te komen en ervaren dat je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Voor wie is Steunouder?

Steunouder is er voor ouders die wel wat steun kunnen gebruiken maar mensen in hun omgeving missen die even kunnen bijspringen. Het is niet altijd gemakkelijk om voor je kind(eren) te zorgen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor het soms lastig en even teveel is. Hoe fijn is het dan dat een steunouder kan helpen.

Een steunouder biedt praktische steun door een kind op een afgesproken moment op te vangen, een vertrouwd adres waar het kind één of twee keer per week terecht kan. Zo krijgt een ouder de kans om bijvoorbeeld even op te laden, iets voor zichzelf te doen, aandacht te geven aan een ander kind binnen het gezin of andere zaken te regelen. Bij de steunouder kan het kind nieuwe energie en ervaringen opdoen en lekker spelen.

Steunouder worden?

Een steunouder kan een gezin zijn, een stel (jong of oud) of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Het kind draait gewoon een dagje mee in jouw/jullie leven. Je bent als het ware een (extra) oom of tante, opa of oma, buurman of buurvrouw. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. Als steunouder geef je plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder.

Heb je een aantal uren in de week vrij om extra aandacht te geven aan een kind? Meld je dan aan als vrijwillige steunouder!

Hoe gaat het in zijn werk?

Er is allereerst een gesprek met de steunoudercoördinator. Om kennis te maken en te horen welke vragen, mogelijkheden, wensen en verwachtingen er zijn om tot een goede match te komen. Als je steunouder wilt worden, krijg je een korte online training met tips en ervaringen en er wordt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd. De coördinator maakt een koppeling tussen een gezin en een steunouder. Als er een match is gemaakt is het natuurlijk wennen over en weer, daarom is er altijd eerst een wenperiode. Er worden samen afspraken gemaakt. De steunoudercoördinator blijft beschikbaar om op terug te vallen.

Hoe lang een steunouder helpt hangt af van de behoefte van het gezin en de mogelijkheden van de steunouder. Dat kan dus kort of lang zijn, maar meestal niet korter dan zes maanden. Steunouder is vrijwillig en gratis.

Aanmelden en meer informatie

Interesse om steunouder te worden? Wil je weten of Steunouder iets voor jou en je gezin kan betekenen? Neem contact op met steunoudercoördinator Cindy Tholen.

E-mail: echt-susteren@steunouder.nl
Telefoon: 06 – 819 635 31
Internet: www.steunouder.nl/echt-susteren

logo-steunouder-paars